Weg met die hippe waterfles

Nederlanders slepen massaal met hippe flesjes water. Onzinnig, want u kunt makkelijk zonder. Constant tanken is nutteloos en zonde van uw goede geld.De moderne mens drinkt water. Continu. Achter het bureau, tijdens de vergadering, in de klas, vóór de klas: hij wil doorlopend gehydrateerd worden. Het liefst in kleine slokjes, verdeeld over de loop van de dag. En als het even kan, moet dat water uit een fraai en handzaam flesje komen, zodat hij er – dop eraf – slokje – dop er weer op – elk moment van de dag beschikking over heeft.Het is een houding, dat water drinken. Een teken van een bewuste levensstijl, van een lichaam dat constant doorgespoeld wordt en dus wel gezond móet zijn. Tot op zekere hoogte klopt dat ook.Water is natuurlijk een wondermiddel: het houdt het lichaam op temperatuur en de stofwisseling op peil, het verdeelt belangrijke vitamines en mineralen over het lichaam en functioneert als smeermiddel bij de voeding van onze organen. Bovendien verdunt het de gifstoffen in ons lichaam, zodat ze minder schade aanrichten.WaterflesAls u besluit te stoppen met drinken, is dat sowieso het begin van het einde. U verliest uw eetlust, wordt moe, apathisch en prikkelbaar, krijgt hoofdpijn, ademhalingsproblemen en blijft aftakelen tot lichaamsfuncties beginnen uit te vallen. Het argument dat een mens voor 50 tot 65 procent uit water bestaat en er dus al genoeg van aan boord heeft, gaat niet op. Net als een rivier moet ook het lichaamswater stromen – anders raakt het vervuild.OnzinToch heeft continu flessenwater drinken absoluut geen zin, wijst een studie van Amerikaan Heinz Valtin uit. De onderzoeker aan een medisch instituut in New Hampshire (Verenigde Staten) constateerde zes jaar geleden dat er geen enkel bewijs is voor het nut van dergelijk drinkgedrag. Een mens moet drinken omdat hij echt dorst heeft, niet omdat er dagelijkse standaarden zijn. 

Omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid, de samenstelling van uw voedsel en natuurlijk uw lichamelijke inspanning hebben wél een grote invloed op de waterbehoefte. Onder normale omstandigheden, bijvoorbeeld tijdens (doorgaans vrij passieve) kantooruren, kunt u met normale waterdoses volstaan.

Spa afficheert zich als ‘het reinigende water’. Misleidend, want elke vorm van goed gezuiverd water is reinigend.

Dat we op dit moment zo massaal aan het drinken zijn, komt waarschijnlijk door verkeerd begrepen gezondheidsrapportages. De eerste tekenen van waterpropaganda zijn te herleiden tot een Amerikaans overheidsorgaan voor voorlichting over voeding. Die schreef in 1945 in een aanbeveling dat we tegenover elke calorie 1 milliliter water moeten zetten. Per dag zou dat neerkomen op 1,9 liter per dag – zo’n acht glazen vol.Een makkelijk te onthouden hoeveelheid die zich al snel vastzette in de hoofden van de Amerikanen. Deels terecht (een mens moet inderdaad dagelijks anderhalf tot twee liter vers water binnenkrijgen), maar allesbehalve compleet, want veruit het grootste gedeelte van onze dagelijkse behoefte halen we uit ons voedsel en andere dranken.'Reinigend' water
Ongetwijfeld hebben ook slimme marketingcampagnes van bronwatermerken een rol gespeeld in die beeldvorming. Spa bijvoorbeeld afficheert zich sinds een tijdje als ‘het reinigende water’. Misleidend natuurlijk, want elke vorm van goed gezuiverd water is in zekere zin reinigend.Wie in het Waalse Spa de kraan opendraait, ziet liters spawater (gewonnen uit dezelfde bron als het beroemde bronwater) de gootsteen in kletteren. En wie er het toilet doorspoelt, ziet het achteloos door de pot spoelen. Water is dus, mits van een goede kwaliteit, bijna kosteloos verkrijgbaar. Zeker in ons land, waar kraanwater van topniveau is. Geen volk ter wereld dat het zo goed getroffen heeft als het onze...De Nederlandse bedrijven Bar le Duc en Sourcy pompen hun water op in Bunnik, constateerde consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde een paar jaar geleden. Met een pomp die pal naast die van het Utrechts kraanwaterbedrijf staat. Sourcy’s en Bar le Ducs water wordt in flessen gegoten en voor 25 cent tot 1,5 euro per liter verkocht. Utrechts kraanwater wordt eerst nog gezuiverd (de kwaliteitseisen voor kraanwater liggen in Nederland erg hoog) en spuit voor een paar euro per maand onder hoge druk uw kraan uit. Dat maakt flessenwater honderden tot duizenden keren duurder dan kraanwater.Mocht u nog steeds niet overtuigd zijn dat flessenwater grotendeels gewoon verkwisting is, dan trekt de Delftse hoogleraar Alex van der Helm u graag over de streep. Hij ontdekte dat bronwater niet alleen erg duur is, maar ook nog eens twintig tot vijftig keer zo belastend voor het milieu. Het vermarkten van losse flesjes kost namelijk niet alleen veel plastic, maar is qua logistiek en productie ook nog eens een zware ecologische dobber.Kortom: red zowel uw portemonnee als het milieu, en stop met die waterfles.

Vorige
Vorige

'Gelooft u ook meer in het leven vóór de dood?'

Volgende
Volgende

Groep filosofen bepleit universele rechten voor dolfijnen